‘Mijn roots liggen in de gehandicaptenzorg.’

Miranda Kok
Leerexpert Praktijkleren

Ik ben Miranda Kok en werk als coördinator Samen Academie bij Woonzorggroep Samen. Dit is een ouderenzorgorganisatie in de regio Schagen en Hollands Kroon.

Sinds 2016 ben ik werkzaam bij Woonzorggroep Samen. Mijn roots liggen in de gehandicaptenzorg. Ik heb daar als leerling, verpleegkundige, en als opleidingsfunctionaris gewerkt. Daarnaast werkte ik ook in het onderwijs als docent verpleegkunde. Na 17 jaar bij dezelfde organisatie gewerkt te hebben werd het tijd voor een andere stap. Ik werd immers 40 en wilde nog een andere zorgsetting zien. Ik heb toen een overstap gemaakt naar de ouderenzorg en dat was een geweldige mooie uitdaging.

In mijn werk houd ik mij bezig met het leren en ontwikkelen van huidige en toekomstige medewerkers. De Samen Academie krijgt dagelijks leervragen binnen, waarop wij inspelen. Het is een kick om deze leervragen om te zetten tot een concrete leerinterventies.

De afgelopen jaren is het leren echt veranderd. Van het organiseren van klassikale trainingen naar meer werkplekleren. Dit zie je ook in het onderwijs terug. Zorg- en onderwijsorganisaties werken nauw met elkaar samen om praktijkgericht onderwijs aan te bieden aan de toekomstige medewerkers.

Mensen leren vanuit een eigen motivatie of eigen leerurgentie, dat zet mensen aan tot het leren. Wanneer je dit samen dicht bij de praktijk kan organiseren ontstaat er een leercultuur waarbij de student meteen het geleerde kan toepassen.

Wat ik doe bij LWWL? Ik ben vanaf het begin betrokken bij LWWL. In de denktanksessies ontstonden er ideeën, initiatieven, innovaties (gouden eieren noemden we dit). Met deze gouden eieren gingen we aan de slag. Mijn rol nu is de trekkersrol voor het ambassadeursteam actielijn 1a. Samen met een team van ambassadeurs bezoeken we verschillende vormen van Praktijkleren om zo de best practises met elkaar te kunnen delen. Zo ontstaat er een herkenbaar netwerkwerk van Praktijkleren in de regio.