De workshops

Workshop 1: ‘Hoe klinkt impact’: Aan de slag met de impact van jouw leerprocessen door Josianne Savonije (Kessels & Smit) en Eef Pothast
Leren kan je je leven lang en het loont om eens stil te staan bij wat dit leren je brengt in het werk dat je doet. Want doe je nieuwe inzichten op? Of ben je ook iets nieuws gaan uitproberen nadat je iets leerde? En wat zie je hiervan terug in je werkpraktijk? In deze workshop gingen we hiermee aan de slag aan de hand van de tool: Hoe klinkt impact. Aan het einde van deze workshop had je een eerste beeld van de impact die jij bereikt in je werk en ook hoe je deze tool zelf in zou kunnen zetten bij  het evalueren in je werk. Bekijk hier de presentatie van Josianne.

Workshop 2: Creatief schrijven met LOESJE door Jens
Onder leiding van en met een ervaren Loesje schrijver. Loesje kwam bij ons op bezoek voor een workshop creatief schrijven!

Wat hebben we gedaan en geleerd?

  • De eigen creativiteit ontdekken en aanwakkeren. Het lijkt misschien moeilijk, maar echt iedereen kan creatief denken en schrijven.
  • We hebben geleerd op een positieve manier naar onderwerpen te kijken. Ook Loesjes visie staat centraal bij de workshops. Door op haar positieve manier naar de wereld te kijken, krijg je Loesje-poster-waardige teksten ;-).
  • Het schrijven over belangrijke thema’s die spelen binnen onze organisaties. Onze ideeën en meningen stonden centraal.
  • De Loesje-workshop was een groepsproces. Iedereen in de groep inspireert elkaar en dit zorgt weer voor nieuwe teksten.
  • Heel veel lol!

Workshop 3: LWK-toolkit door Enide Volger, Dennis Ansems, Jayde Loock, Lieneke Vonk en Ellen van Eck
Het doel van de LWK-toolkit is werken aan een gunstig leerwerkklimaat in de dagelijkse praktijk. Tijdens deze workshop hebben we samen met een deel van onze partner-ontwikkelaars Zorgcirkel, Viva! en Magentazorg toegelicht hoe we de LWK-toolkit de afgelopen tijd gezamenlijk ontwikkelden. Er werd ingezoomd op het ontwikkelproces, de resultaten en de toepassing van de LWK-toolkit in de praktijk.

Ook keken we vooruit, waarbij Jayde ons meenam in de aanpak welke zal volgen. Vanuit het LWWL-team zullen wij de organisaties ondersteunen in hun vraag hoe zij met deze toolkit het werken aan een gunstig leerwerkklimaat het beste kunnen borgen in hun mensen, systemen en processen.

Er werden ervaringen uitgewisseld over het werken met de vermogens en we gingen aan de slag met 1 van de tools uit de kit; de LWK dobbelstenen. De vragen die op de dobbelstenen stonden brachten in alle dubgroepjes levendige gesprekken op gang en het overgrote deel van de deelnemers wilde verder aan de slag met deze tool in haar/ zijn organisatie.

Mocht je ook interesse hebben in de LWK toolkit, laat ons dit weten via info@lerenwerkenwerkenleren.nl. Bekijk de toolkit hier

Workshop 4: Ontwerpprincipes van Praktijkleren door Anne van de Graaf en Miranda Kok
Weet jij wat de ontwerpprincipes van praktijk leren zijn?

In deze workshop ging je aan de slag met de ontwerpprincipes en kon jij kijken of de opleiding in jouw organisatie ook deze elementen van Praktijkleren in zich heeft.

We lieten je onze kijkwijzer zien (bedacht door actieteam 1A) en met onderdelen van de kijkwijzer Praktijkleren ging je in groepjes aan de slag en deelde je elkaars perspectief.

Deze kijkwijzer zal het aankomende jaar ingezet worden door het ambassadeursteam van actieteam 1a. Dit team zal bestaande initiatieven van Praktijkleren bezoeken. Het doel van het ambassadeursteam is om verschillende initiatieven met elkaar te verbinden, waarbij organisaties kunnen leren van en met elkaar.

Workshop 5: Natuurlijk Leren (buitenactiviteit) door Rutger de Graaf

Een korte natuurwandeling is enorm gezond

Na een inspirerend begin in de filmzaal mochten de deelnemers van de workshop Natuurlijk Leren lekker naar buiten. We boften met het prachtige weer! We waren nog geen stap buiten of een indrukwekkende groep ganzen vloog laag over. Dit was het begin van een stevige wandeling door het prachtige duingebied rondom De Hoep. Rutger de Graaf (innovatie-adviseur bij Zorggroep Zaanstreek en bestuursvoorzitter van stichting Gezond Natuurwandelen) legde uit dat een korte natuurwandeling direct effect heeft op het lerend vermogen van onze hersenen. Het stimuleert creativiteit, stemming én concentratie. Rutger deelde deze klikbare infographic waar de belangrijkste (wetenschappelijk bewezen) effecten te vinden zijn.

Verschillende deelnemers vertelden hoe hun organisatie er aan werkt om de helende kracht van natuur toe te passen in het dagelijkse werk. Veel deelnemers doen met hun organisatie ook al mee met de Green Deal Duurzame Zorg. “Zo maken we de zorg met elkaar groener en gezonder!” zei één enthousiaste wandelaar.

Zelf iets doen met gezond natuurwandelen?

Veel deelnemers wilden weten hoe zij zelf makkelijk voor hun organisatie natuurwandelen beschikbaar kunnen krijgen voor cliënten en medewerkers. Uiteraard kun je zelf iets organiseren. Er zijn ook verschillende natuurorganisaties die gratis wandelingen organiseren met vrijwilligers. Via bijvoorbeeld deze website kun je makkelijk een wandeling bij jou in de buurt vinden en hun contactgegevens als je je organisatie wilt aanmelden als startpunt voor een nieuwe wandeling.