Eerste groep rond masterclass traject leidinggeven aan leren af

Met trots mogen we mededelen dat de eerste groep leidinggevenden uit de VVT het Masterclass traject Leidinggeven aan Leren heeft afgerond!

Dit traject is ontstaan vanuit de actiegroep Organisatieleren: een strategie voor leidinggevenden. Bij wijze van proef zijn we begonnen met de Masterclass ‘Creëer je eigen visie’, waar de deelnemende leidinggevenden ondersteund werden om hun eigen visie op leren in hun praktijk, te expliciteren. Naar behoefte vanuit de eerste groep hebben we de Masterclass uitgebreid tot een traject dat je met dezelfde groep leidinggevenden uit verschillende organisaties volgt. Zo is het traject ‘Leidinggeven aan Leren’ ontstaan. In dit traject van in totaal 4 Masterclasses en praktijkopdrachten worden leidinggevenden in het primaire zorgproces ondersteund om vanuit hun (belangrijke) rol het leer-werkklimaat te bevorderen in hun team(s).

De 4 Masterclasses:

  1. Creëer je eigen visie op leren
  2. De vier vermogens voor een gunstig leer-werkklimaat: Kennis & inzicht
  3. De vier vermogens voor een gunstig leer-werkklimaat: In eigen praktijk
  4. De vier vermogens voor een gunstig leer-werkklimaat: Beelden van Goed Werk.

We hebben de laatste Masterclass afgesloten met een evaluatie, waarin we o.a. de ervaren impact van het traject hebben opgehaald d.m.v. de tool ‘Hoe klinkt impact?’ van Kessels & Smit. Een greep uit de reacties:

  • Joehoe (inspiratie/enthousiasme): “Met name bij de 1e bijeenkomst, het bewust nadenken over je eigen visie. Ook mooi om die van anderen te horen. Mooi met verschillende organisaties.”
  • Aha (nieuw inzicht): “Aan de hand van de afbeelding van de vier vermogens heb ik de vraagstelling en het doel waar ik naartoe wil bepaald. En vervolgens de PDCA (plan, do check, act) cyclus verbonden aan een specifiek vermogen: test vooraf, test achteraf; verbetering zichtbaar?”
  • BAM (anderen zijn mee gaan doen): “De kaartjes van de vier vermogens en complimentspel gebruikt als gesprekstools in teammeetings. Hierdoor zijn we positiever geworden en het team is volwassen geworden. Dit is zichtbaar bij cliënten, familie, andere teams en het MT. Dat is echt een BAM gevoel .”

We zijn super trots op de pioniers die dit gloednieuwe traject samen met ons hebben ontdekt en vormgegeven.

Stuk voor stuk zijn jullie allemaal unieke personen met ieder haar eigen onmisbare kwaliteiten. Er ligt ongetwijfeld nog een lange en mooie carrière als leer-werkklimaatverbeteraars voor jullie in het verschiet.

Een applausje voor: Gea Schoonewelle, Marjon Ootes, Simone Pasterkamp, Marga Kraaij, Tanja van Olst en Lisa Zuidweg!

Ook enthousiast geworden om mee te doen aan dit traject? Binnenkort komt er weer een nieuwe inschrijfronde, dus houd de website en LinkedIn pagina van LWWL in de gaten.