Gereedschapskist voor het organiseren van werkbegeleiding

Binnen de zorg en VVT-sector worstelen we allemaal met de vraag hoe we (meer) studenten kunnen begeleiden met de huidige, of misschien wel krappere, bezetting. Binnen de actiegroep ‘Voldoende gezamenlijke regionale leerwerkplekken’ hebben we een gereedschapskist  ‘organiseren van werkbegeleiding’ ontwikkeld. De gereedschapskist is een resultaat van een samenwerking tussen LWWL, ROC’s en zorgorganisaties vanuit de regio.

Mocht je met de gereedschapskist aan de slag willen gaan en hier meer informatie over willen ontvangen, dan komen wij graag langs om hem te presenteren.

Heb je interesse? Stuur een mail naar info@lerenwerkenwerkenleren.nl

De spanning tussen een krappe bezetting, roosters die moeilijk zijn rond te krijgen en goede begeleiding van toekomstige collega’s kennen we inmiddels allemaal. We hebben de opgave om meer studenten op te leiden voor de toekomst en tegelijkertijd lopen we nu al tegen de tekorten aan. Ondanks deze spagaat zien we ook voorbeelden van organisaties, afdelingen en teams die  – ondanks deze spanning – de begeleiding heel gericht weten in te vullen. Hierbij zetten ze in op de student die zich welkom voelt, er bij hoort en blijft, die kan groeien en wordt uitgenodigd zijn of haar nieuwsgierig te tonen en te meedenken. In de gereedschapskist zijn deze mooie voorbeelden samengebracht.

We hebben gekeken naar het hele proces van begeleiden; van een goede voorbereiding op de school en een goede match tussen student, afdeling en werkbegeleider, tot een warm welkom en een goede introductieperiode. Daarbij hebben we allerlei alternatieve vormen van begeleiding meegenomen: inzet van een VR-bril, de LEERunit, de senior werkbegeleider, de studentcoach, creëren van een krachtige leeromgeving, de Wegwijs-app en nog veel meer.

De toepasbaarheid van alle vormen en mogelijkheden is een belangrijke pijler voor ons. Het zijn veelal praktijkvoorbeelden die al zijn uitgeprobeerd. Zowel de geleerde lessen, de impact als de investering vind je per praktijkvoorbeeld terug in de gereedschapskist.